Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Θησαυροί και θεματική ευρετηρίαση στις ελληνικές βιβλιοθήκες

Σταματίνα Τσάφου και Στέλλα Χατζημαρή
Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, ΤΕΙ Αθήνας


ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Για τη θεματική ευρετηρίαση χρησιμοποιούνται δύο κύριες κατηγορίες συστημάτων θεματικής επεξεργασίας των τεκμηρίων των βιβλιοθηκών: οι κατάλογοι θεματικών επικεφαλίδων και οι δομημένοι θησαυροί γνώσεων, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των οποίων, αναφέρονται. Εξετάζονται οι τρόποι δόμησης και διαχείρισης μονόγλωσσων και πολύγλωσσων θησαυρών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα υλοποίησής τους. Παρουσιάζονται το περιεχόμενο, τα χαρακτηριστικά και η χρήση έγκριτων θησαυρών. Περιγράφονται τα πιο σημαντικά λογισμικά δόμησης και χρήσης θησαυρών και γίνεται μνεία των πηγών πληροφόρησης που διατίθενται στο Διαδίκτυο σχετικά με τα προγράμματα διαχείρισης θησαυρών και τα κριτήρια αξιολόγησής τους.
Παρουσιάζεται η κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές βιβλιοθήκες στη θεματική επεξεργασία υλικού. Γίνεται αναφορά στις δυνατότητες ανάπτυξης θησαυρών και παρουσιάζεται ο τρόπος αντιμετώπισης της θεματικής επεξεργασίας από τα ολοκληρωμένα βιβλιοθηκονομικά προγράμματα σε αντίθεση προς τα ειδικά λογισμικά διαχείρισης θησαυρών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις προσπάθειες υστεροσυνδυασμένης ευρετηρίασης από ελληνικές βιβλιοθήκες, σε θέματα εκπαίδευσης σε θέματα θησαυρών, στην παρουσίαση θησαυρών ή αλφαβητικών καταλόγων θεματικών όρων που έχουν δομηθεί στον ελληνικό χώρο και στο στάδιο εφαρμογής του συλλογικού καταλόγου της κοινοπραξίας των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Τέλος, γίνεται προσπάθεια για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις δυνατότητες και τα βήματα προόδου στον τομέα αυτό.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: θεματική ευρετηρίαση, θησαυροί, επεξεργασία των πληροφοριών, ελληνικές βιβλιοθήκες, συστήματα ευρετηρίασης, λογισμικά, υστεροσυνδυασμένη ευρετηρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου